De snelste sport ter wereld

Badminton heeft de reputatie een van de snelste sporten ter wereld te zijn. Het is al jaren olympisch en kan in bijna elke indoor sporthal gespeeld worden. Met 8 badmintonvelden en drie speeldagen per week biedt de Stadjershal huisvesting aan 75 badmintonners.

Bekijk het volledige badmintonaanbod bij de Stadjershal:

RESERVEER EEN VELD
SPEELDAGEN
TRAININGEN EN TRAINERS
TARIEVEN

Badminton bij de wereldtop

Hieronder een video van badminton op wereldniveau. Dit zijn highlights van de de finales van de Yonex Japan Open uit 2016, dubbels en singles.

Badminton bij de Stadjershal

Bij de Stadjershal beschikken we over een multifunctionele sportvloer in de B-Hal. Deze hal bestaat uit twee tennisbanen, maar kan ook gebruikt worden als acht badmintonvelden. De vaste belijning op de vloer maakt dat er alleen een net geplaatst hoeft te worden om te kunnen badmintonnen.

Op drie speeldagen in de week worden de tennisbanen omgezet in de acht badmintonvelden.

RESERVEER EEN VELD
SPEELDAGEN

Badminton bij de Stadjershal

0
Badmintonvelden
0
Badminton leden

Spelregels van Badminton

Het speelveld

Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn. Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:

Wat heb je nodig?

 1. Het racket: Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of een winkelier wat betreft bespanning, gripdikte, prijs en merk.
 2. Kleding: Om te kunnen badmintonnen heb je eigenlijk alleen een trainingspak nodig met daaronder een t-shirt en een short. Wanneer je warm gespeeld bent, dan kun je je trainingspak uit doen. Schoenen dienen licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel.

 3. Shuttles: Tenslotte heb je een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren shuttles voor gevorderden. Meestal heeft de vereniging shuttles waar je gebruik van kunt maken.

De toss

Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden: bepalen wie er serveert, of aan welke kant hij of zij begint.

De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. 

De service

Een service is goed als deze onderhands geslagen wordt, deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld, de serveerder niet op of tegen de lijnen staat en de serveerder met beide voeten op de grond staat.

Onderhands: Het racketblad moet naar beneden wijzen.

De puntentelling

Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem (elke gespeeld punt is een punt, de situatie dat je alleen kan scoren bij eigen service is komen te vervallen). De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30.

Je scoort een punt  …

 • als je de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond slaat
 • als de tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of zijmuren of buiten jouw speelveld slaat
 • als de tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is
 • als de tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt

Je krijgt een punt tegen …

 • als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt
 • als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste serveervak van je tegenstander valt
 • als je in het net slaat
 • als je de shuttle twee maal achter elkaar raakt