Squash is absolute topsport
Squash staat bekend als de gezondste sport ter wereld. Bij geen andere sport worden zoveel calorieën per uur verbrand. Dat, gecombineerd met het lage blessurepercentage en dat het voor iedereen snel op te pakken is, maakt het een sport voor jong en oud, fit en (nog) niet fit.
Bekijk de andere onderdelen van squash bij de Stadjershal:
Squash bij de wereldtop
Hieronder een video van squash op topniveau. Dit is de finale van het Tournament of Champions 2017, waarbij een glazen squashbaan ieder jaar wordt opgebouwd midden in Grand Central Station, New York.
Squashbanen en squashmateriaal
De squashbanen
Squash wordt gespeeld op speciaal aangelegde banen. De vloer is van hout en is geveerd om de schokken op de enkels en knieën te verminderen. De muren zijn traditioneel wit, maar andere kleurencombinaties zijn mogelijk. Vaak is de achterwand (waar de deur zit) van glas, maar ook dit kan per centrum verschillen. De afmetingen van een squashbaan zijn 9,75 meter diep bij 6,40 meter breed en een minimale hoogte van 5,64 meter.
Squashrackets
Squash wordt gespeeld met squashrackets speciaal ontworpen voor de sport. Het zijn lichte rackets met een stevige snaar (tussen tennis en badminton in) en zijn er in verschillende vormen en maten. Het belangrijkste in een squashracket is het gewicht en de balans, en wat voor effect dit heeft op het slaan van de bal. Het kiezen van een racket is een kwestie van proberen en uitvinden welke eigenschappen jouw voorkeur hebben.
Schoenen
Belangrijk bij squash zijn de schoenen. Dit zijn stevige schoenen met goede demping, veel stevigheid in de zijkanten om de enkels te beschermen en niet-afgevende zolen. Squash wordt gespeeld op hoog tempo en de schoenen moeten voorkomen dat de snelle bewegingen letsel aan kunnen richten. Het spelen op andere schoenen dan squashschoenen wordt dan ook afgeraden. Tevens is het verboden te spelen met een afgevende zwarte zool.
Squashballen
Voor squash zijn speciale squashballen ontwikkeld. Deze ballen stuiteren uit zichzelf veel minder dan een tennisbal en zijn gemaakt van een stevig rubber. De meeste squashballen stuiteren pas wanneer ze warm genoeg zijn en warm blijven. Deze ballen zijn voor de meer gevorderde spelers. In de afbeelding hieronder staat een overzicht van de verschillende squashballen. Bekijk de grafiek en bepaal welke bal geschikt is voor jou en je partner.
Kleding
Er zijn geen speciale “squashkleren” maar het dragen van een korte broek / rokje en lichte en gemakkelijke shirts wordt aangeraden. Ook zijn zweetbanden of bandana’s handig, van squash ga je flink zweten en je wilt goed grip houden op het racket!
Bij de Stadjershal verhuren en verkopen we squashmateriaal zodat je direct aan de slag kunt gaan. Kijk eens in de webwinkel welke producten en merken we verkopen, of vraag ons om advies.